W oddziale przedszkolnym dzieci przyniosły zdrowe produkty przygotowane przez rodziców i pod opieką mam: Magdaleny Świątek, Agnieszki Wawrzyniak, Agnieszki Kulawieckiej, Agnieszki Kowalskiej, Anny Czekała i Anny Przybył wykonały kolorowe kanapki, zdrowe koreczki, smaczne owocowe szaszłyki. Mamy zorganizowały dla dzieci soki, jogurty oraz upiekły zdrowe ciasta.
W klasie I rodzice przygotowali niezbędne produkty do wykonania kolorowych i zdrowych kanapek oraz soku marchwiowo – jabłkowego i koktajlu bananowego, by na zajęciach, dzieci samodzielnie mogły wykonać kanapki i owocowe przekąski. W czasie wykonywania soku i koktajlu uczniowie zapoznani zostali z zagrożeniami wynikającymi z niewłaściwego używania urządzeń elektrycznych: sokowirówki i robota kuchennego.
Uczniowie klasy II wspólnie z mamami: Anitą Bartnik, Magdaleną Celniak i Anną Przybył przygotowywali śniadanie mając na uwadze, by wszystkie produkty były odpowiednio dobrane i nie zabrakło w nich witamin. Szczególną uwagę zwrócono na warzywa i owoce, z których między innymi przygotowano kolorowe szaszłyki i sałatkę owocową. Uczniowie z pomocą mam, używając sokowirówki wykonali smaczne i zdrowe soki owocowe. Pamiętano również o produktach mlecznych (twarożki, mleko, sery żółte, jogurt), z których przyrządzono płatki na mleku, sałatkę, gziczek oraz inne smaczne potrawy. Nie zabrakło także pięknie udekorowanych kanapek oraz ciasta drożdżowego.
W klasie III uczniowie z wielkim zaangażowaniem i pomysłowością wykonywali samodzielnie zdrowe, pyszne kanapki ze zdrowych produktów, które przygotowali w domu z rodzicami. Natomiast zawsze chętne do pomocy mamy: Renata Bałdych, Karolina Kolenda, Agnieszka Kowalska, Ilona Michalak, Marzena Orligóra i Honorata Wawrzyniak wykonały dekorację stołu oraz przygotowały potrawy mleczne, sery, pasty, twarogi, zadbały by na śniadaniowym stole nie zabrakło jogurtu, zupki mlecznej, warzyw, owoców i pysznego ciasta.
Spożywanie śniadania w tym dniu miało odświętny charakter. Była to nietypowa "apetyczna" lekcja na której uczniowie poznali wartości odżywcze wybranych produktów oraz ich wpływ na zdrowie. Doskonalili zasady higieny sporządzania i spożywania posiłków, utrwalali nawyki zjadania śniadania jako pierwszego posiłku, który daje energię do pracy i nauki. W klasach i na korytarzu szkolnym wykonane były gazetki tematyczne. Należy dodać, że w naszej szkole już od kilku lat uczniowie spożywają posiłki o stałych porach, a dzieci z klas I - III otrzymują warzywa i owoce w ramach ogólnopolskiej akcji "Owoce w szkole". Zaś uczniowie klas 0-VI otrzymują kartonik mleka w ramach programu "Mleko w szkole". W szkole realizowany jest również ogólnopolski program "Mam Kota na Punkcie Mleka". Wszystko po to, aby w prosty i zabawny sposób przekazać wiedzę, która zakrzewi w młodych ludziach nawyk prawidłowego odżywiania, ważnego dla prawidłowego rozwoju, zarówno fizycznego jak i umysłowego.
Bożena Jacaszek