Podsumowanie działań w ramach programu „Trzymaj formę!”

Podobnie jak w latach ubiegłych, tak i w tym roku szkolnym 2023/ 2024, uczniowie klas V-VIII Szkoły Podstawowej w Miłaczewie realizowali program pn. „Trzymaj formę!”. Program zainicjowany został przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności” w ramach realizacji strategii WHO dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia. Celem programu "Trzymaj Formę!" jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety. 25 października 2023 r. odbyła się akcja „Zdrowe śniadanie pudełkowe”. Tego dnia uczniowie przynieśli ze sobą przygotowane wcześniej w domu zdrowe posiłki. Wykazali się oni dużą kreatywnością i przedstawili bardzo ciekawe propozycje zdrowych, pełnych witamin smakołyków. Na „stolikach śniadaniowych” znalazły się kolorowe kanapki, przeróżne sałatki owocowe i warzywne. Dodatkowo uczniowie wykazali się dużą wiedzą o wartościach odżywczych przygotowanych śniadań. W listopadzie zorganizowane zostały Szkolne Biegi Niepodległości, w których wzięli udział wszyscy nasi uczniowie. Ideą biegu było uczczenie rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę oraz promocja aktywności ruchowej i zdrowego stylu życia. Zawodnicy zmierzyli się na dystansach przygotowanych dla poszczególnych kategorii wiekowych, pokonując trasę od 100 m do 800 m. Ponadto w pierwszym półroczu nauczycielka wychowania fizycznego przeprowadziła badanie BMI uczniów, którego celem było sprawdzenie prawidłowej masy ciała. W marcu 2024 r. przygotowano gazetkę szkolną pn. „Owoce i warzywa źródłem witamin” przypominającą uczniom o tym, jak wygląda Talerz Zdrowego Żywienia. Kolejnym działaniem promującym zdrowy tryb życia był wyjazd do Uniejowa w dniu 24 maja 2024 r., gdzie uczniowie uczestniczyli w warsztatach organizowanych przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi. Była to jednocześnie realizacja projektu finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. W czasie kilkugodzinnej wycieczki uczniowie poznali składniki niezbędne do wypieku różnego rodzaju chleba, sposób jego wypiekania oraz naczynia do wypieku. W drugiej części programu uczniowie udali się do namiotu gastronomicznego, gdzie odbyło się spotkanie z piekarzem i panią dietetyk, którzy przekazali dużo cennej wiedzy dotyczącej produktów zbożowych. Kolejną atrakcją wyjazdu był aktywny wypoczynek na basenach termalnych. W ciągu całego roku szkolnego nauczycielka biologii przeprowadzała w poszczególnych klasach lekcje propagujące zdrowe żywienie i higieniczny trybu życia, omawiano problem otyłości, niedożywienia, anoreksji, bulimii. W czerwcu 2024 r. organizowane były aktywne przerwy, podczas których uczniowie mogli potańczyć do ulubionej muzyki lub pobiegać na świeżym powietrzu pod czujnym okiem nauczycielki wychowania fizycznego. Wierzymy, że systematyczne działania promujące szeroko pojęty zdrowy styl życia przyczyniają się do podniesienia świadomości wśród naszych uczniów w tym zakresie i sprawią, że w przyszłości będą stosować się do zasad i wskazówek, aby jak najlepiej dbać o siebie.
Marta Tomczyk-Groblica
Zdj. M.T.
Więcej zdjęć:
Pozostałe aktualności
-
Rozpoczęcie roku szkolnego 2025/2026
-
Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2025/2026
-
Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2024/2025
-
Jakub finalistą Wojewódzkiego Konkursu Historycznego
-
Alicja finalistką Wojewódzkiego Konkursu Języka Polskiego
-
Piękno polszczyzny w centrum uwagi
-
Podsumowanie kampanii "Zachowaj Trzeźwy Umysł" w Szkole Podstawowej w Miłaczewie – rok szkolny 2024/2025
-
Podsumowanie realizacji programu Trzymaj Formę! w Szkole Podstawowej w Miłaczewie w roku szkolnym 2024/2025
-
Program dla szkół – podsumowanie działań
-
Certyfikat – „Szkoła Odpowiedzialna Cyfrowo”
-
Wycieczka do Biskupina
-
Akademia Bezpiecznego Puchatka
-
Dwudniowa wycieczka uczniów Szkoły Podstawowej w Miłaczewie w Góry Stołowe
-
Zdrowo żyję, wodę piję
-
Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2024/2025