
Marchewkowe święto zostało zainicjowane i zorganizowane przez dzieci z oddziału przedszkolnego jako podsumowanie projektu „Bądźmy zdrowi- wiemy więc działamy”, realizowane w ramach „Szkoły Promującej Zdrowie” i „Szkoły w ruchu”. W uroczystości wzięli udział zaproszeni goście: Dyrektor Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku p. Alfred Rajczyk i p. Lidia Baraniecka – Członek Regionalnego Zespołu Wspierającego SzPZ z ramienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Turku oraz Przewodnicząca Rady Rodziców p.Renata Kąciak , a także Rodzice zerówkowiczów. Pierwsza część imprezy odbyła się w holu szkolnym z udziałem gości i całej społeczności szkolnej, gdzie na wstępie wszystkich przywitała Dyrektor szkoły p. Krystyna Harasna. Potem dzieci z oddziału przedszkolnego przedstawiły program artystyczny pod tytułem „Lubimy Marchewkę”. Po występach goście, rodzice i dzieci przeszli do sali sportowej, gdzie wszyscy zaangażowali się w turniej wiedzowo - sprawnościowy. Pani dyrektor szkoły i goście zasiedli w jury, natomiast dzieci i rodzice wykazywali się swoimi umiejętnościami w różnych konkurencjach. Pierwszym zadaniem dla dzieci był konkurs wiedzy o marchewce, z którym poradziły sobie doskonale. Następnie maluchy musiały ścigać się w zbieraniu marchwi z pola, w piciu soku przez słomkę, skacząc jak zające oraz rzucały marchew do kosza i robiły przysiady trzymając ją na głowie. Natomiast rodzice wykazali się swoimi umiejętnościami ścigając się w obróbce marchwi: struganiu, tarciu, krojeniu, a także swoją sprawnością w kręceniu hula-hop. Jury po każdej konkurencji nagradzało sprawiedliwie wszystkich zawodników. Kolejną częścią było podsumowanie konkursu plastycznego pod tytułem „Wesoła Marchewka”. Wszystkie rysunki były pięknie wykonane, ale w wyniku głosowania najładniejsze okazały się prace: Anity Ambroziak, Oliwii Kąciak i Martyny Koralewskiej. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali upominki.
Uwieńczeniem święta była marchewkowa uczta. Wszyscy byli pod wrażeniem wspaniałości specjałów z wykorzystaniem tego cennego warzywa. Ta część programu była doskonałym dowodem dużej świadomości zdrowotnej oraz wielkiego talentu kulinarnego rodziców. Pamiętajmy, że tę uroczystość zawdzięczamy w dużej mierze zaangażowaniu rodziców w życie szkoły i ich trosce o zdrowie pociech. Wspólne marchewkowe ucztowanie było okazją do miłych rozmów i dzielenia się zdrowymi przepisami kulinarnymi. Kosztowanie wybornych potraw z marchwi stało się zachęta do częstszego sięgania, zwłaszcza przez dzieci po to bogate odżywczo warzywo.
Beata Górska